fbpx

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

En propning af plænen/core aereator prikker huller i din plæne og trækker små ”propper” op. Vi bruger en særlig maskine til opgaven så arbejdet bliver udført jævnt og mest optimalt.

Propning af græsplænen også kaldt “core aereator” gør, at græssets rødder bedre kan få ilt, vand og næringsstoffer så der bliver bedre vækstbetingelser til græsset.

Vi anbefaler at du får foretaget en propning af plænen én gang årligt. På den måde sikrer du græsset de bedste vækstbetingelser år efter år.

Propning af plænen er mest hensigtsmæssig i foråret eller efteråret. Jorden må ikke være alt for våd og smattet. Hvis jorden er helt tør og hård, kan plænen heller ikke proppes.

Det kommer an på jordtypen. Vi kan sagtens vejlede dig om, hvad du bør gøre efter vores besøg. Hvis du ønsker at gøre noget ekstra for din plæne, kan du fylde hullerne med vasket sand.

Vasket sand sørger for, at jorden har nemmere ved at dræne, samtidig med at græs vokser utroligt godt, når jorden er blandet med vasket sand. Hvis du ikke gør noget ved hullerne, vokser de sammen helt af sig selv. Efter et par dage kan du ikke længere se hullerne.

Efter propning af en plæne vil ”propperne” som vores maskine har trukket op, ligge tilbage på toppen af din plæne. Vi anbefaler at du får vertikalskåret din plæne efterfølgende. Dette knuser propperne og de fungerer dermed som topdressing.

Hvis du vælger ikke at få vertikalskåret din plæne, bør du samle propperne sammen med en opsamler eller en rive.

Vertikalskæring: Græsafklip og dødt græs danner et lag af uomsat organisk materiale i bunden af græsset. Dette filtlag gør det svært for vand, gødning og luft at trænge ned i jorden, hvilket svækker græsset. Filtlaget fjernes ved at vertikalskære.

Propning af græsset erstatter ikke vertikalskæreren, men gør blot din plæne endnu bedre, hvis du gør begge dele.

Fordel: Når græsset er blevet proppet, og propperne er tørret ud af solen, kan du bruge din vertikalskærer og kører over propperne, så de bliver knust. Det vil give en form for topdressing til din plæne, som den vil have supergodt af.

Græsset skal have en højde på ca. 5 cm. Hvis græsset er højere, bliver prikningen af plænen ikke optimal. Derudover bliver vi glade, hvis plænen er ryddet for haveredskaber, legetøj og lignende. Desuden må der ikke ligge efterladenskaber fra hunde, på plænen inden propning.

Du kan godt få lavet en propning af din plæne, selvom du har en robotplæneklipper. Du skal blot sørge for at markere hvor kanttråden befinder sig. På den måde kan vi holde en sikker arbejdsafstand.

Vi bruger en Easy Core 108 som arbejder i en dybde på op til 70-75 mm.

Det kommer an på størrelsen af din plæne. Vi bruger ca. x antal minutter pr m2.

Ja, du må gerne gå på din græsplæne efter en propning. Vi anbefaler dog at vertikalskære eller opsamle ”propperne” først, mens de er nemmest at få fat på.